Posted by: khalednordin | June 2, 2009

Kenyataan Akhbar Mengenai Isu Permasalahan Teknikal Sistem Kemasukan ke USM

SIDANG MEDIA OLEH

Y.BHG PROF DATO’ DR. IR. RADIN UMAR RADIN SOHADI

KETUA PENGARAH JABATAN PENGAJIAN TINGGI (JPT) KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MALAYSIA

BERHUBUNG ISU DAN MASALAH KEMASUKAN KE

UNIVERSITI SAINS MALAYSIA (USM)

ISNIN, 1HB JUN 2009

1.  Berhubung dengan kejadian yang berlaku semalam (iaitu pada 31hb Mei 2009) di kampus Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang, sukalah saya nyatakan bahawa Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) amat kesal dengan apa yang telah berlaku dan berjanji akan mengambil langkah-langkah sewajarnya untuk memperbaik dan juga menambahbaik sistem kemasukan yang sedia ada.

2.  Menteri Pengajian Tinggi, Y.B Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin telah pun mengarahkan penubuhan sebuah jawatankuasa siasatan bebas pada hari ini.  Jawatankuasa ini diketuai oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) Kementerian Pengajian Tinggi, Y.Berusaha Tuan Haji Omar untuk menyiasat dan mengenalpasti sebab-sebab berlakunya kesilapan teknikal tersebut.

3.  Skop penyiasatan akan melihat dari segi sistem, human error dan juga perkara-perkara lain yang boleh menyebabkan kejadian tersebut berlaku yang telah menyebabkan 4,574 daripada mereka yang layak secara pra-jaya, sepatutnya tidak menerima tawaran.  Ini kerana apa yang berlaku pada setiap tahun, bilangan yang memohon dan layak mendapat tempat di IPTA adalah jauh melebihi kapasiti ataupun tempat yang disediakan oleh IPTA.

4.  Dalam konteks USM pula, sebanyak 22,000 telah mengemukakan permohonan kemasukan.  Daripada jumlah itu, seramai 8,173 telah disenarai pendek dan hanya 3,599 adalah layak dan ditawarkan tempat mengikut merit yang dilaksanakan oleh USM. Ini bermakna hanya 3,599 pelajar yang sepatutnya menerima tawaran tersebut tetapi disebabkan oleh apa yang berlaku, mereka yang layak secara pra-jaya telahpun juga ditawarkan dalam sistem web USM. Walaubagaimanapun, kesilapan teknikal tersebut  kini telah dibetulkan oleh pengurusan USM.

5.  Apa yang akan dilihat oleh jawatankuasa siasatan juga adalah untuk melihat bagaimana perkara tersebut boleh berlaku tetapi yang lebih pentingnya apakah langkah-langkah penambahbaikan, corrective dan preventive action/measure yang akan dilaksanakan supaya kejadian sedemikian tidak akan berlaku lagi.

6.  KPT telah memberi tempoh 1 minggu mulai hari ini untuk jawatankuasa siasatan tersebut menyiapkan laporan lengkap dan menyerahkannya kepada Y.B Menteri.  Hasil siasatan dan kajian tersebut akan diguna pakai sebelum membuat sebarang kesimpulan mengenai permasalahan ini.

7.  Ingin dimaklumkan juga bahawa proses kemasukan pelajar ke 19 IPTA yang lain masih sedang berjalan.  Setakat ini, Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (UPU), Jabatan Pengajian Tinggi telah menerima sebanyak 61,027 permohonan daripada calon STPM, Matrikulasi dan setaraf dengannya ke dalam sistem yang KPT guna pakai.  Jumlah ini termasuk permohonan ke USM kerana pihak KPT membenarkan double application untuk tahun ini. Bagi mereka yang berjaya melanjutkan pengajian mereka ke USM tetapi menolak tawaran kerana mungkin tidak mendapat pilihan pertama mereka sebaliknya mereka dapat pilihan kedua atau ketiga, pelajar berkenaan mempunyai hak untuk menolak.

8.  Jadi setiap pelajar yang tidak berjaya ataupun menolak tawaran, pelajar tersebut akan ditimbangkan semula ke dalam sistem UPU untuk diproses kemasukannya ke 19 IPTA lain.

9.  Jadi apa yang KPT akan laksanakan ialah apabila proses pemilihan ini berjalan ia akan mengikut sistem merit, meritrokasi yang sebagaimana telah ditetapkan dalam pengambilan pelajar.  Kita menjangkakan bahawa keputusan untuk kemasukan ke IPTA akan diumumkan pada minggu ketiga bulan Jun dan sasarannya ialah pada Jumaat, 19 Jun 2009.  Selain itu calon-calon boleh juga menyemak melalui keputusan kemasukan mereka melalui sistem sms, helpline, hotline dan sebagainya.

10. Jadi, Insyaallah tidak akan timbul isu di mana akan ada yang tercicir tetapi apa yang berlaku nanti ialah semua akan melalui sistem meritokrasi kerana memang tiap-tiap tahun akan ada bilangan pelajar yang layak tetapi tempat yang agak terhad.  Jadi untuk berlaku adil kepada semua calon, KPT akan menggunakan sistem meritokrasi sebagaimana yang diumumkan terdahulu.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: