Posted by: khalednordin | May 20, 2009

K3G – Terima Kasih Semua

May 15th, 2009 - 01

Program Karnival Kerjaya dan Keusahawanan Graduan (K3G) yang berakhir pada Ahad lepas telahpun dianjurkan dengan sempurna. Alhamdullilah, saya amat gembira dan berpuas hati dengan sambutan dan penganjuran K3G 2009. Ini merupakan kali pertama penganjuran K3G yang mana ia bukan sahaja telah berjaya menarik hampir 300,000 pengunjung, malah ianya turut berjaya menawarkan lebih 14,000 pekerjaan kepada para graduan sepanjang 3 hari ianya berlangsung.

K3G merupakan inisiatif daripada pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) untuk membantu para graduan mendapatkan pekerjaan selain menyediakan peluang-peluang keusahawanan dan perniagaan untuk mereka. Ianya telah menggabungkan dua konsep pekerjaan iaitu Kerjaya dan Keusahawanan, dan ini merupakan pendekatan berlainan yang diambil oleh pihak Kementerian bagi memberikan lebih kepelbagaian pilihan kepada para graduan. Ianya dibuat kerana menyedari bahawa keusahawanan merupakan salah satu peluang kerjaya pilihan untuk graduan.

Untuk makluman semua, terdapat pelbagai lagi usaha yang sedang dirancang dan giat dilaksanakan oleh pihak Kementerian dalam memastikan agar aspek Kebolehpasaran Graduan ini betul-betul membuahkan hasil. Selain ianya telah digariskan dalam Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN) sebagai salah satu di antara 18 agenda kritikal PSPTN, penumpuan kepada pengisian dan pelaksanaan aspek tersebut akan terus diberi penekanan oleh KPT. Sebagai sasaran, pihak Kementerian komited untuk berusaha menurunkan peratusan graduan IPT yang menganggur di samping usaha berterusan untuk melengkapkan diri mahasiswa dan graduan dengan kemahiran-kemahiran insaniah dan ciri-ciri ideal seorang graduan. K3G ini antara lain merupakan salah satu pengisian kepada aspek Kebolehpasaran Graduan tersebut.

Saya sekali lagi mengucapkan terima kasih kepada para pengunjung dan semua pihak yang terlibat dalam memastikan kelancaran dan kesempurnaan program K3G ini. Harapan saya semoga penganjurannya pada tahun hadapan akan terus diberi sambutan menggalakkan dari semua.

Statistik K3G 2009:

Jumlah pengunjung: 297,688
Jumlah syarikat terlibat: 615
Jumlah kerja ditawarkan: 14,053
Jumlah resume dihantar: 208,239

Advertisements

Responses

  1. I will be sure to call all my junior friends to join this event next year. Truely spectacular.

  2. I’m sure you must be one of graduates looking for job opportunities during this event. Hope you already secured one……
    Thank you AnaJess!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: